duminică, noiembrie 06, 2016

Educatia financiara la romani - fiecare primeste ce merita

...

in 48 de ore am intalnit doua situatii in care oamenii iau decizii financiare fara sa gandeasca.

prima

un sofer de uber. tanar gelat, venit din timisoara la bucuresti, se vaita ca are poprire de 50% pe venitul de la o firma de telefonie (unde lucreaza cu jumatate de norma, si unde ia 11-12 milioane pe luna).

a luat candva un credit de 320 de milioane si deodata a ajuns la concluzia ca nu il mai poate plati. asa ca e executat in consecinta cu poprire.

zice ca face uber ca sa se ajunga cu banii, dar nu pe firma/numele lui, ci printr-un interpus care ii ia 10%. zice ca face tot 10-12 milioane din uber.

ma intreba daca la finalul anului i-o veni ceva de plata de la anaf pentru treaba asta din urma. il intreb daca stie ce tip de contract/conventie a semnat cu firma aia. aaaa, nu stiu. pai nu aveti o copie? nu, dar stati ca sun acum. alo, rudi, ai timp? da-mi si mie pe mail un scan de la ce am semnat noi ca vreau sa fac credit sa imi iau o masina electrica sa fac uber.

zic: de ce nu l-ati intrebat exat ce tip de contract aveti semnat? aaa, pai nu-l stiu asa bine. pe cine nu stiti bine? pe asta de are firma prin care fac uber. l-am cunoscut la uber, sper sa fie corect.

REALLYYYYY?

si ca sa aveti imaginea completa: zicea ca sta cu chirie si da 260 euro pe luna. adica aproape 12 milioane. cat ia de la uber. din ce ia de la firma de telefonie, adica 12 milioane, ii ia anaful jumatate. ii raman 600 de lei sa bage combustibil (facea uber cu un bmw seria 3, break), si sa traiasca.

REALLYYYYY?

si in seara asta, asta



nenea din poveste are 2 tone de lana si pentru ca acum 3 ani a dat kilu cu 2 lei si acum i se ofera doar 0,8 lei, zice ca o duce pe camp si ii da foc. "nu ne scoatem nici cheltuiala"

sound legit. de ce pula calului sa bagi 1600 de lei la chimir? tu esti suparat pe economia de piata, dar iti permiti sa te pisi pe 1600 de lei.

stiu pensionari care traiesc 3 luni din banii astia

...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu